Scheiden en wonen: wat zijn de consequenties?

Als u en uw partner gaan scheiden, betekent dit vrijwel altijd dat één van u niet langer in hetzelfde huis blijft wonen. Vaak wil tenminste één van de partners in de woning blijven. Of dit mogelijk is, hangt onder meer af van financiële zaken, zoals het inkomen of het aanwezige vermogen.

Als u in een huurhuis woont, is de belangrijkste vraag die u moet beantwoorden: ‘Kan de partner die wil blijven wonen alleen de huur opbrengen?’ Dat geldt ook voor een koopwoning, maar in dat geval is de situatie vaak een stuk ingewikkelder.

Verdelen vermogen en schulden is vaak lastig

Meestal behoort een koopwoning tot het gezamenlijke vermogen. Als u een huwelijk of geregistreerd partnerschap bent aangegaan in gemeenschap van goederen, dan heeft u allebei recht op de helft van het vermogen. Maar u deelt ook de helft van de schulden, zoals bijvoorbeeld de hypotheek. Heeft u huwelijkse voorwaarden opgesteld? Dan zijn die bepalend voor de verdeling.

Uitkopen partner

Als één van u in het gezamenlijke koophuis wil blijven wonen en er is bijvoorbeeld sprake van overwaarde, dan moet hij of zij de andere partner uitkopen. Als u voldoende vermogen heeft, zoals bijvoorbeeld spaargeld is dat niet ingewikkeld. Is er onvoldoende vermogen, dan moet de partner die in het huis wil blijven wonen de hypotheek verhogen.

Hiervoor moet eerst de geldverstrekker akkoord gaan. Is het antwoord ‘nee’, dan moet u alsnog allebei op zoek naar een ander huis. Gaat de geldverstrekker wel akkoord? Dan geldt voor de aanvullende hypotheek dat u deze in maximaal dertig jaar annuïtair of lineair moet aflossen om gebruik te kunnen maken van de fiscale hypotheekrenteaftrek.

Scheiden en de NHG

Als de waarde van uw huis lager is dan de hypotheek, is er sprake van een restschuld. Heeft u een hypotheek met Nationale hypotheekgarantie (NHG)? Dan bestaat de kans dat één van de partners toch in het huis kan blijven wonen. Sinds 2014 geldt er namelijk een ruimere leennorm voor mensen die de bestaande hypotheek met NHG willen voortzetten.

Ander huis kopen na een scheiding

Als u een ander huis wilt kopen tijdens of na de scheiding, moet u in de meeste gevallen een nieuwe hypotheek afsluiten. Houd er rekening mee dat u door de strengere hypotheekregels minder extra geld kunt lenen om bijkomende kosten zoals bijvoorbeeld de notaris, de makelaar en de overdrachtsbelasting mee te betalen.

Heeft u uw gezamenlijke woning verkocht met overwaarde of laat u de overwaarde uitbetalen door de partner die in het huis blijft wonen? In dat geval moet u rekening houden met de bijleenregeling. Kort gezegd betekent dit dat u het geld van uw deel van de overwaarde moet inbrengen bij de aankoop van uw nieuwe huis om optimaal gebruik te kunnen maken van de hypotheekrenteaftrek. 

Geen overeenstemming? Dan naar de rechter

Als u en uw (ex-) partner allebei in het huis willen blijven wonen en hierover geen overeenstemming bereiken, dan verdient het de voorkeur om dit punt van geschil in mediation op te lossen. Lukt dit niet, dan moet u naar de rechter. Die zal het huis vaak toewijzen aan de partner die de kinderen verzorgt. Heeft u geen kinderen, dan krijgt de meest draagkrachtige partner de woning meestal toegewezen. 

Wilt u geen van beiden in het huis blijven wonen maar wil de ene partner verkopen en de andere niet? Ook dan moet u naar de rechter. Die kan bepalen dat het huis alsnog in de verkoop moet worden gezet.

Vragen over scheiden en wonen?

Neem eerst contact op met een RFEA-adviseur

Het verdelen van de waarde van de woning is vaak een ingewikkelde zaak. Daarom is het verstandig om gebruik te maken van de kennis en kunde van een adviseur met het keurmerk RFEA. Die helpt u met raad en daad om alles inzichtelijk te krijgen.

Heeft u een vraag of wilt u weten hoe een RFEA-adviseur u kan helpen? Neem dan contact op met een adviseur. Met onze handige zoekmachine vindt u er snel één bij u in de buurt.

Zoeken

EchtscheidingScan

Scheiden en de Financiële Toekomst van uw Kinderen is één van de onderwerpen uit de EchtscheidingScan. Uiteraard spelen er tijdens en na een scheiding veel meer zaken die gevolgen hebben voor uw financiële situatie. Meer weten?

Online EchtscheidingScan   Download PDF     Overzicht