Partneralimentatie vanaf 2020 ingekort
De Tweede Kamer is in december 2018 akkoord gegaan met het wetsvoorstel herziening partneralimentatie. Dit wetsvoorstel zorgt ervoor dat de duur van de partneralimentatie wordt ingekort. De nieuwe wetgeving gaat in op 1 januari 2020.
De belangrijkste vragen en antwoorden op een rij:
1. Geldt deze nieuwe wet in alle nieuwe gevallen?
Deze wet geldt voor alle nieuwe gevallen vanaf 1 januari 2020. De rechtbank kan echter nog steeds uitzonderingen maken op de wet.
2. Moet ik altijd partneralimentatie betalen?
Je bent in principe verplicht om partneralimentatie te betalen als jouw ex-partner na de echtscheiding onvoldoende inkomsten heeft om in haar of zijn levensonderhoud te voorzien. Daarbij wordt rekening gehouden met je levensstandaard ten tijde van het huwelijk. Alimentatie voor kinderen gaat altijd voor. Er moet wel draagkracht zijn voor het betalen van alimentatie.
3. Verandert er nog iets aan de berekeningsmethodiek met het wijzigen van de termijn?
De berekeningsmethodiek verandert niet met de wijziging van de alimentatietermijn.
4. Wat zijn de uitzonderingen op de nieuwe 5-jaars termijn?
- Als je jonge kinderen hebt, kan de partneralimentatie gelden tot het jongste kind twaalf is geworden.
- Als je langer dan vijftien jaar getrouwd bent en binnen tien jaar de AOW-gerechtigde leeftijd hebt bereikt, kan je tot de AOW-gerechtigde leeftijd aanspraak maken op partneralimentatie.
- Een korter huwelijk dan tien jaar kan zorgen voor een kortere duur dan vijf jaar. De duur van de partneralimentatie-termijn is gelijk aan de helft van het aantal huwelijksjaren met een maximum van vijf jaar. Bijvoorbeeld: Bij een huwelijksduur van acht jaar geldt een partneralimentatie-termijn van vier jaar.
5. Kan ik beter wachten met scheiden tot na 1 januari 2020 als de verwachting is dat ik partneralimentatie moet gaan betalen?
Je kunt vooruitlopend op de wet in onderling overleg bepalen om al aan te sluiten bij de nieuwe regels voor de te maken afspraken over de termijn van de partneralimentatie. Mocht je daar samen niet uit komen dan is de wet van toepassing die op dat moment geldt.
6. Kan ik beter nog dit jaar scheiden als de verwachting is dat ik partneralimentatie ga ontvangen?
Als het echtscheidingsverzoek in 2019 wordt ingediend is de huidige wet van toepassing met de huidige partneralimentatietermijn. Je kunt vooruitlopend op de nieuwe wet in onderling overleg wel al aansluiten bij de nieuwe wet voor de te maken afspraken.
7. Hoe zit het als ik nu al partneralimentatie betaal?
De nieuwe wet geldt alleen voor echtscheidingen vanaf 1 januari 2020. Voor oude gevallen blijft de oude wet van kracht en gelden de afspraken die vastliggen in het gemaakte echtscheidingsconvenant en beschikking van de rechtbank. De betalingsverplichting stopt als één van de ex-partners overlijdt, als de begunstigde trouwt, een geregistreerd partnerschap aangaat of gaat samenwonen met een nieuwe partner.
Meer informatie
Partneralimentatie is één van de onderdelen waarover je afspraken moet maken als je gaat scheiden. Voor meer informatie neem je contact op met een adviseur met het RFEA-keurmerk. Een RFEA-adviseur zorgt voor rust, overzicht en de juiste beslissingen rond een scheiding. Een deskundig advies voorkomt veel problemen. Jouw nieuwe toekomst is immers sterk afhankelijk van de financiële (on)mogelijkheden.