Veelgestelde vragen

Waarom is een kwaliteitsregister voor echtscheidingsadviseurs nodig?

Het aantal financieel echtscheidingsadviseurs is in de afgelopen jaren sterk toegenomen. Het kwaliteitsniveau van het advies loopt echter behoorlijk uiteen. Voor de consument is het moeilijk vooraf de kwaliteit van hun adviseur te beoordelen. De adviseurs in het Register moeten voldoen aan strenge eisen, onder ander op het gebied van deskundigheid. Door de titel RFEA is direct duidelijk welke adviseur deskundig en gediplomeerd is.

Waarom is het belangrijk dat een financieel echtscheidingsadviseur over voldoende kennis beschikt?

Een niet deskundig advies kan nog jaren financiële problemen opleveren. Denk aan problemen bij de verdeling van de gezamenlijke woning. Of aan een onverwachte belastingaanslag na de scheiding. Ook de zorg voor kinderen komt vaak in het gedrang door onjuist financieel advies.

Welke adviseurs mogen deel uitmaken van het Register?

De in het Register opgenomen adviseurs hebben het examen RFEA (HBO-niveau) behaald. Daarnaast wordt het belang van de consument geborgd door de gedragscode en onafhankelijke geschillenregeling. De adviseurs die in het register zijn opgenomen zijn herkenbaar aan de titel Register Financieel Echtscheidingsadviseur (RFEA). Zo is voor de consument direct duidelijk welke adviseur deskundig en gediplomeerd is.

Op basis van uw postcode kunt u zoeken naar de dichtstbijzijnde RFEA-adviseur. Veel RFEA-adviseurs zijn bovendien bereid een afspraak bij u thuis te maken.

Hoe kan ik een RFEA-adviseur inschakelen?

In het Register vindt u snel een RFEA-adviseur bij u in de buurt. U kunt met hem of haar zelf direct contact opnemen voor het maken van een afspraak of voor meer informatie.

Hoe controleer ik of mijn echtscheidingsadviseur is opgenomen in het Register?

U kunt binnen het Register gemakkelijk zoeken op achternaam of bedrijfsnaam van adviseur.

Waarom moet ik bij het zoeken in het Register aangeven of ik ondernemer ben?

Als een of beide partners ondernemer is, moet bij een scheiding vaak ook de onderneming worden betrokken. Dat vraagt om specifieke kennis bij uw financieel echtscheidingsadviseur. De adviseurs die hebben bewezen over deze kennis te beschikken zijn opgenomen in het Register Ondernemer. De RFEA-adviseur die de particulier van deskundig advies kan voorzien is opgenomen in het Register Particulier. Veel RFEA-adviseurs zijn opgenomen in beide registeronderdelen.

Hoe weet ik dat RFEA op de hoogte is van de laatste wetgeving?

Een RFEA-adviseur dient deskundig te zijn en te blijven op het gebied waarop hij zijn diensten aanbiedt. Een RFEA-adviseur moet zich daarom permanent bijscholen binnen zijn vakgebied. Dit wordt periodiek getoetst door de Stichting RFEA.

Ja. In de gedragscode is vastgelegd dat een RFEA-adviseur financiële producten mag verkopen. Wel dient de RFEA-adviseur aan het begin van de dienstverlening duidelijk te maken of en in welke mate hij belang heeft bij de verkoop van producten. De overheid eist daarnaast van alle financiële adviseurs dat ze transparant zijn over de wijze van beloning.

Mag een RFEA-adviseur die eerst voor beide partijen werkte, daarna voor één van beide partners werken?

Dit is toegestaan, mits de andere partij daarvan op de hoogte is gesteld en daarmee schriftelijk akkoord is gegaan.

Hoeveel kost het inschakelen van een RFEA-adviseur?

Een RFEA-adviseur bepaalt zijn eigen tarieven. Wel is de adviseur verplicht vooraf aan u duidelijk te maken wat de dienstverlening kost en op welke wijze kosten worden berekend.

Neem altijd eerst contact op met uw RFEA-adviseur. Deze is verplicht uw klacht op een zorgvuldige en klantgerichte wijze af te handelen. Komt u er met de RFEA-adviseur niet uit, dan kunt u de klacht ter beoordeling voorleggen aan de Commissie van Toezicht, van de Stichting RFEA. Meer informatie vindt u in de RFEA klachtenprocedure.

Wat doet de stichting RFEA?

De doelstelling van de Stichting RFEA is om de kwaliteit van het beroep van Financieel Echtscheidingsadviseur te bewaken. Dit wordt onder andere ingevuld door het up to date houden van het Register en het bewaken van de gedragscode RFEA.